بدون شک یکی از مهم ترین و موثرترین دوران زندگی آدمی، کودکی است ؛ دورانی که شخصیت پایه ریزی و شکل میگیرد. در این دوران خواندن نخستین سنگ پایه زندگی اجتماعی کودک است . باخواندن کتاب و گفتگو پیرامون آن، کودک تجربیاتی کسب میکند. او یاد میگیرد چگونه سخن بگوید، چگونه نظرش را بیان کند، چگونه به نظر دیگران احترام بگذارد و چگونه بنویسد .
پایههای عادت خواندن در خانه شکل میگیرد.اما باید این مسئله را مد نظر قرار گرفت که در کشور ایران میانگین مطالعه روزانه کمتر از یک دقیقه است. این درحالی است که کتاب خواندن والدین حتی باعث رشد و تکامل ذهنی و رفتاری کودکان میشود.
فضای عمومی خانه، روش زندگی پدر و مادر و کار آگاهانه آن ها با کودک، در نگرش کودک به کتاب و مطالعه تأثیر همه جانبهای دارد. والدین اگر خود اهل مطالعه و خواندن کتاب باشند این فرهنگ در کودکان آن ها نیز رشد خواهد کرد.اگر محیط خانواده، آموزشگاه وکتابخانه با یکدیگر هماهنگ و برانگیزاننده باشند، عادت مطالعه به آسانی در کودک پا میگیرد و ریشه میکند.
کودک خردسالی که از دو یا سه سالگی کتاب تصویری در دسترس دارد و برایش کتاب خواندهاند و قصه گفتهاند، در حقیقت دانههای یک عادت پایدار را در او کاشتهاند. هنگامی که کودک در خانهای بزرگ میشود که همه ی بزرگترها کتاب میخوانند و درباره ی آن گفتوگو میکنند، کودک با فضای برانگیزانندهی مطالعه روبهروست پدر و مادر میتوانند آگاهانه فضای کتابخوانی خانه را پر جلوهتر کنند.کتاب خواندن والدین برای کودکان باعث افزایش سطح یادگیری و همینطور برقراری بهتر ارتباط کلامی در آنها می شود.کتاب خواندن والدین برای فرزندانشان با عملکرد بهتر مغزی در دوران بزرگسالی و همینطور برخورداری از شیوه قرائت بهتر در دوره دبستان و سال های آینده مدرسه پاسخ داده می شود.
اگر والدین برای کودکانشان قبل از خواب کتاب بخوانند این عادت در فرزندان آن ها نهادینه خواهد شد و حتی در سنین بالاتر انگیزه آن ها برای کتاب خوانی افزایش می یابد.آنان میتوانند به طور منظم از همان خردسالی برای کودک خود کتاب بخوانند، روزنامه و نشریه بخرند و به خانه بیاورند و آنها را در خانه بخوانند و با کودکان درباره برخی مطالب جالب آن گفتوگو کنند.
بسیار خوب است پدران و مادران برای کودکان کتاب بخرند و در مناسبتهای گوناگون به آن ها هدیه بدهند. پدران و مادران میتوانند در هنگامی که خانواده گردهم هستند، گفتوگوهای علمی را پیش بکشند و دیدگاه بچهها را درباره آنها جویا شوند و برای یافتن پاسخ، آنها را به سوی کتاب راهنمایی کنند
مساله انتخاب کردن کتاب مناسب، با توجه به انبوه کتبی که در اختیار شماست، مشکلی اساسی است. سعی کنید کتابی را برای فرزند خود انتخاب کنید که: حتما در گذشته آن را خوانده و محتوای آن را پسندیده باشید، احتمال میدهید برای کودک جالب توجه است و از خواندن آن لذت میبرد، اطلاعات عمومیمناسبی را در باره جهان اطراف به کودک میدهد، به کودک کمک میکند تا احساس کند که تواناییهایی دارد که تاکنون به آنها توجه نکرده است و در سایه تلاش و کوشش میتواند آنها را بهدست آورد، به کودک کمک میکند که بداند در دنیای اطراف او کودکان دیگری هم هستند که شرایط مشابهی با او دارند و با آن مشکل بهخوبی کنار آمدهاند یا آن را حل کردهاند.
نظر شما در این باره چیست؟
.
[ دوشنبه 94/3/11 ] [ 11:57 صبح ] [ شبنم موحد ]