سفارش تبلیغ
صبا ویژن

نیمکت آخر

ستایشگر معلمی هستم که اندیشیدن را به من آموخت نه اندیشه ها را

آنجا که کلاس بوی عشق می دهد

 

معلم عشق

معلم وارد کلاس شد چند نفری همچون لشگر شکست خورده بلند شدند و خیلی ها هم متوجه ورود معلم نشدند که با پچ پچ بچه ها به خود آمدند و تقریبا تلاش می کردند به زحمت و از روی دلخوری سر جایشان بنشینند. کیانا دفترچه خاطرات قفل دارش را باز کرده و بچه ها سرگرم دیدن عکس های متنوع آن بودند که معلم آهسته گفت:" خانوم درخشان، جمع کن بعد از کلاس."کیانا جواب داد:" هنوز که کلاس شروع نشده !" معلم با ابروهای گره خورده دوباره گفت:"حضور من در کلاس به معنی شروع کلاسه. این طور نیست ؟
"کیانا مکثی کرد وبا دلخوری جواب داد: "خانوم! شما تا دفتر نمره رو درآرید و کلی کار دیگه نیم ساعت از کلاس رفته.
"معلم این بار با تحکم خاصی گفت:" تو کی می خوای دانش آموز حرف گوش کنی باشی؟ به جای حاظر جوابی کاری رو که گفتم بکن و گرنه فردا باید مادرت رو بیاری تا چندکلمه ای درموردت باهاش صحبت کنم." بغض عجیبی وجود کیانا را پرساخت دفترش را روی میز گذاشت و آرام شروع به گریستن کرد.
معلم هرگز تصور نمی کرد با چنین برخوردی روبه رو شود. گویی سقف کلاس بر سرش خراب شد، آرام بر صندلی چوبی نشست و درونش فریاد زد. کجای راه اشتباه است؟

    ادامه مطلب...

[ دوشنبه 92/7/29 ] [ 9:55 عصر ] [ شبنم موحد ]

نظر

روش تدریس مبتنی بر بازی

 

برای نمایش بزرگترین اندازه کلیک کنید

 

بر وفق دیگاه فراست و کلین بازی صورت جهانی دارد و برای هر کسی ضروری است.پیچر، لشر ،براون اظهار می دارند که یادگیر بهینه با بازی محقق می شود.بازی جنبه متفاوتی از پیشرفت کودکان را در بر می گیرد.کودکان در مدت بازی مفاهیم علوم و ریاضی و مطالعات اجتماعی را با آسانی فرا می گیرند.روی هم رفته بازی به سه قسمت تقسیم می شود:بازی های اجتماعی ، بازی شناختی و تخیلی.در پودمان حاضر ، بازی مورد نظر ، بازی شناختی است.بازی شناختی از جمله باز ی هایی هستند که به رشد و پرورش شناخت می انجامد.بر وفق نظر ژان پیاژه بازی دارای یک دوره تحولی است آغاز دوره بازی با بازی کارکردی یا حسی حر کتی است و پایان آن بازی های قاعده مند است.در جدول زیر انواع بازی ها معرفی شده است.

شرح

نوع بازی

هر عمل ساده تکراری ناشی از حرکت دادن عضلات همراه یا بی همراهی ،اسباب بازی ، برای مثال هل دادن توپ یا کشیدن عروسک

بازی کارکردی (بازی حسی حرکتی )

دست ورزی اشیا برای ساختن یا تولید چیزی

بازی سازندگی

بهره گیری از موقعیت تخیلی برای برآوردن نیازها و آرزوهای شخصی

بازی نمایشی

هر فعالیت مبتنی بر قاعده ساختت و هدف مورد توافق از سوی اعضای بازی

بازی قاعده مند (بازی شناختی )

 

مزایای استفاده از بازی در آموزش

1-      بازی صورت تجربی یادگیری است.دانش آموزان در بازی از آنچه انجامش می دهند یاد کمی گیرند

2-       بازی به میزان زیادی بخشی از واقعیت را تصویر می کند.برای مثال کودکان در فرایند بازی لزوم بهره گیری از نمادهای انتزاعی ریاضی برای پدیده ها و رخدادهای ملموس زندگی را می آموزند.

3-      بازی ارزش انگیزه آفرینی را در بردارد.دانش آموزان به بازی علاقه مندی زیادی نشان می دهند.زیرا خودشان در جریان فعالیت قرار می گیرند .بازی راهی آسان برای یادگیری است.

4-      بازی فرصت مشارکت در فعالیت یادگیری را برای همه دانش آموزان به میزان مساوی فرهم می آورد.در بازی دانش آموزان دیر آموز و متوسط و پر آموز مشارکت می کنند.

5-      در بازی بر هر نقشی که در نظر گرفته می شود .تاکید ویژه ای می شود.در فرایند اجرای نقش افراد نیستند که مورد توجه قرار می گیرند بلکه بر نقشی که ایفا می گردد تکیه می شود.

6-      بازی یادگیری از همشاگردی را ترغیب می کند.دانش آموزان از طریق تعامل با یکدیگر می آموزند.از این طریق دانش آموزان آموخته ها و تجارب خود را به یکیدیگر انتقال می دهند.

7-      یادگیری از طریق بازی سریع تر صورت می گیرد.

8-      بازی اجازه تصمیم گیری و خطر پذیری در محیطی سالم و ایمن را می دهد.

چه زمانی می توان از بازی استفاده کرد؟

بنا به اصول طرح درس نویسی و طراحی آموزشی ، بازی از روش های ارزنده یادگیری است که می توان در موقعیت های زیر از آن استفاده کرد.

1-      از بازی می توان در آغاز فعالیت درس بهره گرفت.بازی مطمئن ترین روش و ابزار برای جلب توجه ، افزودن بر علاقه ،هماهنگ کردن فرایند یادگیری و آماده کردن شرایط برای فعالیت های آتی است.بازی زمینه را برای تعامل آسان و سریع آماده ساخته و تجاربی را در آغاز کار به عموم دانش آموزان عرضه می کند.

2-      از بازی می توان در طی فرایند تدریس بهره گرفت.به ویژه بازی را می توان برای ارائه انواع گوناگونی از تجارب به کار گرفت.

3-      برای خلاصه کردن یا به پایان بردن درس هم می توان ازبازی کمک گرفت .بازی باید پایانی شوق آ فرین و اشتیاقی پایا برای یادگیری درس یا دروس پسین فراهم آورد.

مراحل اجرای روش تدریس مبتنی بر بازی

مرحله نخست :بیان هدف

در مرحله حاضر تلاش می کنیم هدف درس را به روشنی و در نهایت سادگی به دانش اموزان  بیان کنیم

مرحله دوم: شرح بازی

در مرحله حاضر بازی مورد نظر برای آموزش مفاهیم را شرح می دهیم. لازم است در شرح بازی دستورالعمل مورد نیاز و نحوه انتخاب افراد برای بازی هر یک از آموزان و وسائل مناسب برای کمک به غنی سازی بازی مشخص گردد.

مر حله سوم:اجرای بازی

این مرحله عملی ترین بخش اجرای روش تدریس مبتنی بر بازی است.در مرحله حاضر همه دانش آموزان نقش فعالی در یادگیری دارند و معلم هم به مثابه راهنمای فعالت های بازی عمل می کند.همچنین انواع وسائل کمک آموزشی فرهم شده هم در اختیار دانش آموزان قرار داده می شود.

مرحله چهارم: نتیجه گیری و ارزشیابی

در ورش تدریس مبتنی بر بازی مرحله پایان روش تدریس که نتیجه گیری است با فعالیتارزشیابی همراه است .در مرحله حاضر تلاش می شود توجه دانش آموزان به برآورد فعالیت هایی سوق داده شود.از آنجا که عده ی زیادی از دانش آموزان در فعالیت بازی شرکت می کنند به احتمال زیاد به مفهوم مورد نظر برای یادگیری تسلط می یابند.از این رو از نتیجه گیری بازی به قصد ارزشیابی هم بهره می گیریم.



[ دوشنبه 92/7/29 ] [ 9:50 عصر ] [ شبنم موحد ]

نظر

یادهای کودکی

 

بچه که بودم

از جریمه های نانوشته که بگذریم  

سلمانی و ساعت و سیب

سکه و سلام و سکوت

و سبزی صدای بهار

هفت سین سفره ی من بود

بچه که بودم

دلم برای آن کلاغ پیر می سوخت

که آخر هیچ قصه ای به خانه نمی رسید

بچه که بودم

تنها ترس ساده ام این بود

که سه شنبه شب آخر سال  

باران بیاید

بچه که بودم

آسمان آرزو آبی

و کوچه ی کوتاهمان

پر از عبور چتر و چلچراغ و چلچله بود

 



[ شنبه 92/7/27 ] [ 10:30 صبح ] [ شبنم موحد ]

نظر

تکنیک هایی برای یادگیری سریعتر، بهتر و عمیقتر

 

برای نمایش بزرگترین اندازه کلیک کنید

 

این 20 روش در ده بخش ارائه می‌شود شامل:


- سلامت



- تعادل



- تمرکز و خط فکری



- تکنیک‌‌های دیداری



- تکنیک‌های گفتاری، شنیداری



- تکنیک‌های حرکتی



- تکنیک‌هایی برای انگیزه پیدا کردن



- تکنیک‌های تکمیلی



- تکنیک‌هایی برای معلمین و والدین



- تکنیک‌هایی برای دانش‌آموزان


- هنگام مطالعه پای خود را حرکت دهید.

در طول مطالعه و نشستن در یک مکان برای مدت طولانی، پای خود را هر چند وقت یک‌بار به سمت بالا و پایین تکان دهید. این کار موجب افزایش جریان خون شده و یادگیری و تمرکز را افزایش می‌دهد.

2- برای فکر کردن غذا بخورید.

خوردن صبحانه بسیار ضروری است زیرا پروتئین مغز را تامین می‌کند. کمبود پروتئین برای مغز باعث سردرد می‌شود.

3- ناهار سبکی بخورید.

ناهار سنگین باعث خواب آلودگی می‌شود اگر بعد از ناهار فرصت خوابیدن ندارید، سعی کنید ناهار سبکی انتخاب کنید.

4- از داروهای تقویت حافظه استفاده کنید.

داروی گیاهی ژینکگو بیلوبا - که باعث افزایش جریان خون در مغز می‌شود - بدون عوارض جانبی در بازار موجود است.


تعادل

5- از اضطراب و افسردگی به دور باشید.

استرس و ناراحتی باعث کاهش یادآوری اطلاعات می‌شود و از این رو کاهش قدرت یادگیری می‌شود. گاهی اتاق روشن‌تر و خوردن غذاهای طبیعی بیش‌تر باعث افزایش شادابی و آرامش می‌شود.

6- برای ارائه‌ی ایده‌ی جدید بخوابید!

7- بین مطالعه استراحت کنید.

تغییر وضعیت روحی و جسمی باعث مشخص شدن استرس‌هایی می‌شود که در حال مطالعه بر ما حکمفرما شده‌اند و ما از آن‌ها بی‌خبریم. مطالعه همراه با استراحت‌های هرچند کوتاه بسیار مفیدتر از مطالعه‌ی طولانی بی‌وقفه است. برای این منظور، به ازای هر 90 دقیقه مطالعه، 20 دقیقه استراحت داشته باشید.

8- حین مطالعه در فواصلی پیاده‌روی هم داشته باشید.

پیاده‌روی و قدم زدن هر چند کوتاه باعث تغییر تمرکز ذهن شده و به ذهن مجال بازآوری مطالب و خلاقیت را می‌دهد.

9- موضوع مورد تمرکز خود را تغییر دهید.

گاهی که فرصت کافی برای استراحت و تجدید قوا ندارید، می‌توانید نقطه‌ی تمرکز خود را از یک موضوع خاص به موضوعی که با آن آشناتر هستید تغییر دهید.


تمرکز و خط فکری

10- موضوع مورد تمرکز خود را تغییر دهید (2).

 

برگرفته از وبلاگ تکنولوژی اموزشی-دکتر بهرام کریمی-خلاصه شده


ادامه مطلب...

[ پنج شنبه 92/7/25 ] [ 8:59 عصر ] [ شبنم موحد ]

نظر

روش تدریس

روش تدریس ریاضی پایه ششم به چه صورت است؟


 

برای نمایش بزرگترین اندازه کلیک کنید


در آموزش هر درس این فرایند پیشنهاد می شود:

1)با فعالیت های دست ورزی که دانش آموز در منزل انجام می دهد. مفهوم برای دانش آموز معنی دار می شود. این فعالیت را معلم می تواند خودش با تجربه آموزشی که دارد و یا فعالیت هایی که در اختیار قرار می گیرد انجام دهد.

2) فعالیت مربوط به کتاب را دانش آموزان به صورت گروهی یا انفرادی (بسته به جمعیت کلاس) انجام می دهند و معلم جمع بندی می کند.

3) با انجام کار در کلاس هم معلم دانش آموز را از نظر درک ارزیابی کرده و و هم دانش آموز خود را ارزیابی می کند.

4) با انجام تمرین در منزل تثبیت یادگیری در دانش آموز به وجود می آید. با دادن فعالیت های دست ورزی دیگر از دانش آموز بخواهید آن مفهوم را بسازد.

در راهبردهای حل مسئله با توضیح معلم دانش آموز همراه با معلم راهبرد را درک کرده و در مسائل از آن استفاده می کند.

 

برگرفته از وبلاگ تکنولوژی اموزشی- دکتر بهرام کریمی



[ پنج شنبه 92/7/25 ] [ 8:54 عصر ] [ شبنم موحد ]

نظر

فنون تدریس

بهترین روش تدریس

 


برای نمایش بزرگترین اندازه کلیک کنید

 

مدتی است که فارغ التحصیل شده ام و به زودی به عنوان معلم در دوره ابتدایی مشغول به تدریس خواهم شد. به من بگویید بهترین روش تدریس دروس ابتدایی به کودکان کدام است؟

از مکاتبه تان با این مرکز بسیار خرسندیم و خوشحالیم با معلمی فهیم هم صحبت هستیم که در پی افزایش آگاهی های خود است و در این راه اقدام به مشاوره خواهی می کند. امیدواریم راهنمای خوبی برایتان باشیم.
معلم محترم، هیچ یک از روش های تدریس، فی نفسه خوب یا بد نیستند، بلکه نحوه و شرایط استفاده از آنهاست که باعث قوت و ضعفشان می شود. لذا معلم باید با توجه به هدفهای آموزشی؛ محتوای درس؛ توانایی ، نیازها و علایق دانش آموزان؛ امکانات موجود (زمان ، فضا، وسایل کمک آموزشی و ...)؛ تراکم دانش آموزان؛ مهارت های خود و ... مناسب ترین شیوه را برای یک تدریس مطلوب انتخاب نماید. البته در یک تقسیم بندی کلی می توان روش های تدریس فعال (نوین) که در آن دانش آموزان هم جزیی از فرآیند تدریس هستند را بر روش های غیر فعال (سنتی)، که شاگردان در آن منفعلند ارجح دانست.


- روش تدریس فعال : به روشی اطلاق می شود که در آن دانش آموزان در جریان آموزش نقش فعالی به عهده دارند و معلم نقش راهنما و هدایت کننده را ایفا می کند و تعامل دوطرفه بین دانش آموزان و معلم وجود دارد.
- روش تدریس غیر فعال : به روشی اطلاق می شود که در آن معلم نقش اساسی بر عهده دارد و مطالب را غالبا به شیوه شفاهی بیان می کند و معمولا متکلم وحده است و دانش آموزان منفعلند و تنها شنونده مطالب می باشند. این روش تنها وظیف? خود را این می داند که حافظ? کودک را از معلومات انباشته کند؛ بنابراین روشن است که خلاقیت جای اندکی در این نوع آموزش دارد، زیرا در این روش ارائ? مفاهیم بصورت شفاهی از طرف معلم و تکرار، حفظ کردن و پس دادن مطالب از سوی شاگردان انجام می شود و تلاشی برای طرح مسائل و مطالب چالش برانگیز وجود ندارد.

 

 

ادامه مطلب...

[ پنج شنبه 92/7/25 ] [ 8:39 عصر ] [ شبنم موحد ]

نظر

تربیت

همه ی بچه ها را یک پدر و مادر تربیت کردند،


پس چرا....؟

 

برای نمایش بزرگترین اندازه کلیک کنید


همه ی بچه ها را یک پدر و مادر بزرگ کرده اند، پس چرا اون یکی این قدر بد ذات و بد اخلاقه؟

 

 


ادامه مطلب...

[ پنج شنبه 92/7/25 ] [ 8:33 عصر ] [ شبنم موحد ]

نظر

کودکمان را با نظم آشتی دهیم

کودک منظم من

 

یکی از مشکلات رایج در بین برخی از کودکان به ویژه در مقطع دبستان، بی­توجهی آنها نسبت به امور درسی­شان می­باشد. به طوری که این امر، از یک سو شکایت والدین و از سوی دیگر شکایت معلمان آنها را برانگیخته است. این گروه از کودکان که گاها القابی همچون کم توجه و سربه هوا به آنها نسبت داده می­شود،کودکانی هستند که در بیشتر موارد در انجام تکالیف درسی خود و یا امور محول شده به آنها، سهل انگاری نموده و مرتکب اشتباهات بسیاری می­شوند. در بسیاری موارد دیده شده است که حتی در نگهداری وسایل شخصی­شان نیز بی­مسئولیت بوده و به وفور لوازم خود را گم کرده، بعضا آنها را خراب و یا گم کرده­اند. علل بسیار زیادی در بروز این امر دخیل هستند که از مهمترین آنها بی­توجهی و انتظار بیش از حد والدین از کودک بدون در نظر گرفتن توانایی­ها و پتانسیل­های او می­باشد. عوامل دیگری نیز از جمله عدم برنامه­ریزی مناسب برای کودک از سوی والدین و گاها اولیاء مدرسه، روش تدریس یکنواخت و غیرجذاب معلم، مشکلات فکری که کودک با آنها دست به گریبان است، شنیدن صداهای نابهنجار هنگام تدریس معلم، ترس و عدم علاقه کودک به معلم و مدرسه، مشارکت ندادن کودک در کارهای گروهی و... می­باشد. رفع این مشکل، نیاز به همکاری و تعامل دوسویه والدین و معلم کودک دارد. برای این منظور، آنها می­بایست توجه بیشتری به کودک نموده و با او دوستانه و نه از روی خشم و عصبانیت، درباره احساسات و افکارش صحبت نمایند. اگر کودک در منزل تکالیفش را به درستی انجام نمی­دهد و سرسری از کنار آن می­گذرد، می­بایست والدین بدون هیچگونه تذکر و یا تهدیدی او را با تکالیف ناقص به مدرسه فرستاده و تکالیف از سوی معلم مورد قبول واقع نگردد. هنگامی که کودک مجبور به نوشتن صحیح تکالیفش گردد، سعی می­کند تا در همان بار اول، دقت و توجه بیشتری برای انجام تکالیف خود صرف نماید و از این طریق دست از بی­دقتی و کم­توجهی به مسائل مختلف بردارد و دست دوستی به سوی نظم و انظباط دراز نماید.



[ پنج شنبه 92/7/25 ] [ 8:29 عصر ] [ شبنم موحد ]

نظر

روانشناسی

  ناخن جویدن در کودکان

 


برای نمایش بزرگترین اندازه کلیک کنید

 

 

 

ادامه مطلب...

[ پنج شنبه 92/7/25 ] [ 8:27 عصر ] [ شبنم موحد ]

نظر

روانشناسی بالینی
آموزش مهارتهای اجتماعی در کودکان (CAST )

برای نمایش بزرگترین اندازه کلیک کنید


آموزش مهارتهای اجتماعی شکلی از رفتاردرمانی است که به وسیله مربیان و درمانــــگرها جهت کمک به افرادی که در روابطشان با دیگران مشکل دارند استفاده می شود.
هدف اصلی آموزش مهارتهای اجتماعی این است که افراد یاد بگیرند امکان اینکه مسایل هیجانی در مورد رفتارهای کلامی به همان اندازه رفتارهای غیر کلامی در روابط اجتماعی درگیر شود وجود دارد یا نه .

 
? تاریخچه ای مختصر :
CAST به وسیله دکتر" ادوارد ا, کی" تهیه شده که پروفسرای روان شناسی تربیتی در ایالت متحده هند است .
برنامه ی شناختی , آکادمیک و آموزش مهارتهای اجتماعی در دانشگاه کشور هند در سال 1976 شروع شد . این برنامه طراحی شده بود تا خدماتی را برای نوجوانانی که مسائل و مشکلاتی در بخش های زیر دارند فراهم کند.
? بی توجهی ( بی اعتنایی ):
? مشکل در گوش دادن و دنبال کردن دستورات
? به صورت تکانشی
? تمایل به انجام یک کار بدون فکر کردن
? بیش فعال
? بی قرار
? کمبود مهارتهای اجتماعی
? مشکل در دوست یابی و حفظ دوست یابی
برای چندین سال برنامه متمرکز بر 10 هفته برنامه ی درمانی تابستانی بود. در سال 1986 CAST برنامه بعد از مدرسه شد و در سال 1991این برنامه از دانشگــــاه به مدارس عمومی انتقال پیدا کرد. CAST همچنین از برنامه بعد از مدرسه به برنامه ای که قبل از مدرسه و در طی دوران مدرسه بود تغییر یافت .
? اهداف :
اهداف اصلی CAST عبارتند از :
? بچه ها دقت بیشتر نسبت به دستورها و فرمانها را بیاموزند.
? کودکان برای عکس العمل های بیشتر تشویق ( تقویت ) شوند.
? فراهم کردن آموزش مهارتهای اجتماعی به جهت افزایش پذیرش کودکان به وسیله ی به دقت نگریستن و نگاه کردن
? کمک به کودکان جهت خودتنظیمی و بازبینی سطح فالیت و انگیختگیشان
 
? روشها ( فنون ) :
برنامه دربرگیرنده فنون ایجاد شده به وسیله ی روان شناسان رفتاری و شناختی رفتاری است که شامل :
? آموزش تدابیر ( راهبردهای ) معین در شناخت و تشخیص مسائل ؛
? امکان تولید راه حل ها ,
? باز بینی تلاش و موفقیتها و خودپاداشی برای تلاش ها و موفقیت ها.
? آموزش مهارتهای مقابله ای ( سازشی ) برای خشم و ناکامی
? سرمشق گیری , نقش بازی کردن و تمرین در خطوط فکری و آموزش همدلی
? فنون تصویر سازی ذهنی که به کودکان یاد می دهد آرام و با دقت باشند.
واکنش نشان دادن ( پاسخ دادن ) به علائم خودکار , علائم دیگران و درنهایت پاسخهای با جنبه ی خود اشاره ای مربوط به برانگیختگی و سطح فعالیتشان روش های شبیه سازی مانند " تکنیک لاک پشت " که به کودکان یاد می دهد آرام و با دقت باشند.
اعضا برای برنامه کار (روش کار ) درجه پیشرفته دانشجویی در مکتب روان شناسی و روان شناسی مشاوره گرفته اند . 
 
 

 
مــنبع : اینترنت
مترجم : زهره کریمی
کارشناسی روان شناسی بالینی


[ دوشنبه 92/7/15 ] [ 8:41 عصر ] [ شبنم موحد ]

نظر

:: مطالب قدیمی‌تر >>